Kulturresa till St.Petersburg

Esbo hembygdsförening gjorde den 21-23 maj en kulturresa till St.Petersburg med 38 deltagare. Vår ciceron historikern och författaren Sture Lindholm mötte vid Helsingfors järnvägsstation, där vi äntrade Allegrotåget. Framme i St.Petersburg mötte vår guide Julia med lokal buss.’

Ovan är resenärerna vid den finska kyrkan i St.Petersburg. Vår ciceron Sture Lindholm andra från vänster

Vi åkte på en sightseeingtur, där vi besåg ”Kyrkan på blodet”, där Alexander II mördades, ryttarstatyn över stadens grundare Peter den store samt Isakskyrkan. På andra sidan om Nevafloden kunde vi se Peter-Paulfästningen och njuta av stadens vackra strandlinje med Eremitaget och Vinterpalatset. Efter lunchen checkade vi in på vårt stora fina och centralt belägna hotell Oktjabrskaja, där journalisten och författaren Anders Mård berättade om det nordiska inslaget i stadens historia. Han nämnde att redan på 1600-talet grundades på samma plats staden Nyen inom det svenska riket. Efter detta svarade Anders på de många frågorna om förhållandena i staden i dag. Dagen avslutades med middag på restaurang Birk.

Bärnstenssalen i Katarina II:s sommarpalats i Pusjkin

Följande dag besöktes Eremitaget och Vinterpalatset, denna gång med tonvikt på det senare. Efter lunchen besökte vi Fabergémuseet inrymt i sjuvalovpalatset vid Fontankafloden, en av stadens vackraste platser. Museet öppnades först 2013 och visar en väsentlig del av de mästerverk, som famställdes i Carl Fabergés vertkstäder, bl.a. tretton av de kejserliga påskäggen.

På kvällen firades en äkta rysk afton på restaurang Troika med kaviar, blinier, stroganoff, tillhörande vodka jämte rysk underhållning.

Här intas lunchen i restaurang Birk. Foton: Ann-Christin Lintula

Den sista resdagen inleddes med ett besök i de nordiska kvarteren vid Stora och Lilla stallgatan invid Nevskij prospekt. Vi såg den svenska Sankt Katarinakyrkan och var inne i den finka kyrkan, som återinvigdes 2003 och numera tillhör den ingermanländska församlingen. Sture Lindholm berättade att här även finns ett minnesmärke över sjöstriderna vid Rilax. Sture pekade även ut var Mannerheim bodde och var hans arbetsplats fanns.

Därefter åkte vi ut till Pushkin och besåg Katarina den storas sommarpalats med den ståtliga bärnstenssalen. Lunchen intogs på Restaurant Admiralteistvo i palatsets vackra park med en stor konstgjord sjö. Sedan var det dags att åka till järnvägsstationen för återresan hem.

Vädret var soligt men under sista dagen rätt kyligt.

Härmed har föreningen sedan 2014 besökt de fem stora metropolerna i Europa, dvs Berlin, London, Rom, Paris och nu St.Petersburg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *