Spader dam i Nyslott

Esbo hembygdsförening gjorde en resa till operan Spader dam i Nyslott den 13-14 juli. Trettiotre operavänner deltog i resan. Vi åkte med buss i soligt väder och tog en kaffepaus vid den vackra Heinolabron och fortsatte därefter mot St.Michel. Där besökte vi först Högkvartermuseet i den förra Centrafolkskolans utrymmen i St.Michel. Här fungerade högkarteret under Mannerheims ledning under Vinter- och Förtsättningskrigen.

Olofsborg, där vi såg operan Spader dam. Foto: Siv Englund

Vi fortsatte till närliggande Mikkelin klubi, där vi intog in superb lunch med aptitretare, blomkålssoppa, sallad, milt rökt lax med majonnässås och glass med jordgubbar jämte kaffe. Under lunchen fick vi höra ordföranden i Mikkelin klubi berätta om Mannerheims dagsrutiner, hur vandrade från Högkvarteret för att inta sin lunch här åtföljd av sina närmaste medarbetare och hur han återvände till middagen. Även ministrar, såsom statsminister Jukka Rangell ävensom höga utländska gäster som kronprinsen Gustav Adolf och rikskansler Heinrich Himmler besökte Mikkelin klubi.

Planch i Högkvartermuseet

I Nyslott checkade vi in i Hotell Vuorilinna innan vi åkte till operan i Olofsborg, där vi fick uppleva en mycket fin version av Pjotr Tjajkovskijs opera Spader dam. Operan framfördes på originalspråket med flera medverkande ryska sångare. Uppsättningen och de medverkande belönades med långa och kraftiga applåder.

Följande morgon intogs frukosten på hotellets vackra terrass, varefter vi åkte ner till hamnen, där ångbåten s/s Paul Wahl väntade. Under den 2,5 timmars långa båtfärden i Saimens vackra skärgård avnjöt vi en buffetlunch med mujkor och andra delikatesser inklusive kaffe med tårta. I Punkaharju mötte vår buss med chauffören Mikael. Vi fortsatte mot Kerimäki och dess fina kyrka. Här presenterade guiden Per-Erik Lönnroth kyrkan och dess historia. Kerimäki kyrka är byggd i trä 1847, rymmer 3000 personer och utgör världens största träkyrka.

Ångbåten s/s Paul Wahl har kommit till Punkaharju. Foton: Siv Englund.

Alla verkade vara nöjda och vi inledde återresan till Esbo.

Fotona i bildgalleriet nedan är tagna av Ann-Christin Lintula och Siv Englund:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *