Ett brustet liv – Esbo i inbördeskriget

Föreningen ordnade ett guidat besök i Esbo stadsmuseums utställning Ett brustet liv – Esbo i inbördeskriget den 15 februari. Som vår guide fungerade museilektor Tanja Ekholm. Vi fick höra om bakgrunden till inbördeskriget med lantdagsvalet 1907 och första världskriget med de ryska revolutionerna och Finlands självständighetsförklaring.

I fråga om Esbo berättade Tanja om Bertil Heinrichs, som hade utbildade sig till jägare i Tyskland och återvände för att befria Finland men kom till ett splittrat Finland i inbördeskrig. Bertil Heinrichs gifte sig med dottern till Glims gårds ägare. Den tyska trupperna landsteg i Hangö i april 1918 och kom längs järnvägen mot Helsingfors. I Alberga mötte de motstånd av de röda trupperna men striderna var över på en timme och tyskarna fortsatte mot huvudstaden.

Det lyckade besöket lockade 16 deltagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *