Operaresa till Jyväskylä

Esbo hembygdsförening gjprde en operarewsa till Jyväskylä den 2-3 februari 2018. Jyväskyläoperan hade satt upp operaa Carmen med bl.a. kroatiskan Ivana Srbljan som Carmen, Waltteri Torikka som tjurfäktaren Escamillo och Kaisa Ranta som bondflickan Micaëla.

Vi åkte med Pendolinotåget till Jyväskylä och tog in på hotell Scandic, varefter vi åkte på en bussrundtur med Leena Ritokangas som sakkunnig guide på en ypperlig svenska. Vi fick en imgående presentation av Jyväskylä som skolstad, men vå åkte även förbi stadens store son Matti Nykänens hoppbacke. Rundturen avslutades vid Gamla stationsrestaurangen, som en österrikare låtitr renoveras tii ett stämningngsfullt matställe med kristallkronor.

 Förrätten var ett skärgårdsbord med riklig kall fiskbetonad buffet med 40-50 sorter. medan huvudrätten välstekt ankbröst, mörk balsamicosås, potatiskaka och grönsaker och efterrätt creme brülee, färska bär serverades till bordet.

Viu vandrade till den närbelägna av Alvar Aalto ritade Stadstetern, där operan Carmen uppfördes. Våra resenärer var imponerade av denna uppsättning och speciell orkesterns och körens insats berömdes.

Guiden Pentti Tiainen berättar om de olika flygplanstyperna i Finlands flygvapenmuseum

Följande dag åkte vi till Finlands flygvapenmuseum i Tikkakoski, där guiden Pentti Tiainen tog emot. Vi fick höra om den svenska greven von Rosen, som 1918 donerade det planet till regeringen, som då fanns i Vasa.

Ett amerikanskt Brewsterplan
Foton: Ann-Christin Lintula

Von Rosen var mycket intresserad av etniska symboler, bl.a. svastikan, som sedan blev vårt flygvapens symbol. De olika flygplanstyperna presenterades kryddat med hitorier kring dem. Även de tragiska olyckorna togs, bland dem Rissalaolyckan som krävde 15 dödsoffer. meningar var att den blivand republikens president Tarja Halonone skulle varit med på planet men avråddes av läkaren p.g.a. hälsoskäl.  

Efter gemensamt kaffe förde bussen oss till järnvägsstation för resan hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *