Skärgårdskryssningar – hundra år i skärgården

Till följd av arbetet på Pentala skärgårdsmuseum ordnades ej Skärgårdsdagarna denna sommar på Pentala. I stället bjöds på två historiska kryssningar, den 7 respektive 14 augusti. Rutten gick från Slottskajen i Helsingfors genom Esbo skärgård förbi Pentala till Klobben i Sökö och tillbaka.. På kryssningarna fick vi höra kunniga personer berätta om naturen, skärgårdslivet och om det sekellånga sommarfirandet i Esbo skärgård.

Vi fick höra hembygdsrådet Benita Åkerlund berätta om tiden under Porkalaparentesen 1944-56, då gränsen mot det sovjetiska området gick längs Esboviken. Benita berättade även om tsaren Alexander III besök på Fridhem 1989, om snickarna på Staffan och spritsmugglaren Algoth Niska vars båt Carolina sjönk vid Rövarn.

Skärgårdsguiden Tommi Heinonen beskrev den övriga sevärdheterna längs rutten medan experter från Esbo stadsmuseum, främst Nina Talvela redogjorde för Skärgårdsmuseet på Pentala, som nu sätts i ordning för att kunna öppnas i juni 2018..

Under resan fick vi också njuta av skärgårdsmusik med Pentti Hildén, gitarr och sång jämte Henrik Wikström, dragspel.

Färderna gjordes med m/s J.L.Runeberg, som sjösattes på Sandvikens skeppsdocka 1912 under namnet s/s Helsingfors skärgård och trafikerade då rutten Helsingfors-Porkala och anlöpte bl.a. Pentala.

Arrangörer är Esbo stadsmuseum, Esbo hembygdsförening och Esbo stads Svenska bildningstjänster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *