Fin Mannerheimopera i Ilmajoki

Esbo hembygdsförening gjotde en resa 9-10.6 till urpremiären av operan Mannerheim, som sattes upp av Musikfestspelen i Ilmajoki (Ilmola). Föreställningen blev ett minne för livet. Librettot hade gjorts av Laila Hirvisaari och hennes dotter Eva Hietamies och beskriver Mannerheims liv som människa medan de militära aspekterna hamnade i bakgrunde. Inbördeskriget behandlades mycket finkänsligt medan andra värdskriget beskrevs med starka effekter. Mannerheim tolkades av Waltteri Torikka, som gjorde en stark insats liksom de övriga medverkande. Operan avslutades mycket med fina scener om stupade för att avslutas mycket elegant med den ensamme Mannerheim och ryttarstatyn. Häftigt regn gjorde att föreställningen måste avbrytas för en halvtimme men detta störde inte helheten. Urpremiären blev speciellt festlig då republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio närvar.

De trettio deltagarna i vår resa reste med tåg till Seinäjoki, där buss mötte och förde oss till Ilmajoki där vå guide Mikael Ågren mötte. Han berättade först om  ilmajokibonden Jaakko Ilkka, som ledde ett uppror, klubbekriget, mot Klas Flemming i slutet av 150-talet. Därefter besökte vi företagaren Jari Mäki, som byggt upp en stor anläggning med bilar och ett stort antal andra prylar, allt ”made in USA”. En stor del av materialet har hämtar från USA under över femtio resor dit.

 I Koskenkorva museum presenterade Martti Koskenkorva spritfabriken huvudprodukt på ett humoristiskt sätt och deltagarna kunde konstatera dess höga kvalitet. Vi förflyttade oss till bondgårdsrestaurangen Koskenkorvan Trahteeri, där husmor Päivi tog emot. efter opraföreställningen åkte vi tillbaka till Seinäjoki och Hotell Cumulus.

Följande dag gjorde vi en bussrundtur i Seinäjoki med Helena Koivisto som sakkunnig och livfull guide. Vi hörde att Gustaf Mannerheim hade sitt högkvarter här våren 1918. Vi bekantade oss även med de många byggnader som Alvar Aalto efter kriget ritade med kyrkan Lakeuden risti som det viktigaste landmärket.

Rundturen avslutades med ett besök i Skyddskårs- och Lotta Svärdsmuseet, det tidigare skyddskårshuset, som Aalto även ritat. I museet lyftes speciellt lottornas insats fram. Lottorna tog hand om hemvändande sårade soldater och beredde de stupade för deras sista vila. Finland är ju känt för att de stupade begravdes i hemkommunens jord.

Vi åt en avslutande gemensam lunch på Restaurant Alma innan vi gick över gatan till tåget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *