Succé på Pentala

Skärgårdsdagarna på Pentala hölls den 20-21 augusti 2016. Dagarna blev en stor framgång och samlade en rekordpublik på drygt 2000 personer. De flesta kom med stadens båtar och en del med egna båtar. Ett sällskap rodde ut med kyrkbåt. På Pentala kunde man bekanta sig med öns vackra natur och med restaureringen av byggnaderna på det blivande museiområdet samt njuta av ett mångsidigt program för hela familjen med guidade vandringar, arbetsdemonstrationer, föreläsningar jämte sång och musik.

Esbo stadsmuseums chef Timo Tuomi hälsade välkommen och konstaterade att restaureringsarbetet är före i tiden och att finansieringen verkar vara tryggad de strama tiderna till trots.

Under Skärgårdsdagarna fick vi uppleva en bykdag förr med gryta och tvättbräde utan elektricitet, hur man kokar rödmylla, hur man binder nät och gör läder- jämte järntrådsarbeten. Dessutom kunde man bygga drakar. Vi kunde delta i guidade vandringar bland museibyggnaderna men även till Pentala träsk och Diksand.

Vi fick höra Pirkko Sillanpää berätta om spritkungen Algoth Niska i Esbo skärgård. Hans båt Carolina sjönk vi Rövarn men lasten räddades. Benita Åkerlund berättade om atomfysikern Bruno Pontecorvo, som1951 flydde via Sököudd till Porkalaområdet, som då hörde till Sovjetunionen. Församlingspastor Raigo Liiman föreläste om de historiska kontakterna till den estniska kusten

Arne Alligator och Djungeltrumman bjöd på en tvåspråkig utomhuskonsert för barnen medan Thomas Nyberg och Macke Granberg ledde allsången Gruppen Himmeli framförde nordisk folkmusik med keltiska inslag medan gruppen VisLa besjöng sommaren och skärgården.

Esbo hembygdsförening serverade kaffe med semla, ordnade ett lotteri  samt saluförde sina hembygdsböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *