Hembygdsdagar i Närpes

De åttonde finlandssvenska hembygdsdagarna hölls i Närpes 12-13 september 2015. Dagarna samlade drygt åttio deltagare från hela Svenskfinland.

Tom Sandtröm, verksamhetsledare i Finlands svenska hembygdsförbund, hälsade välkommen och stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist framförde stadens hälsning, varefter viceordföranden Lorenz Brunnsberg tog vid som seminariets moderator.

Vi fick höra om digitaliseringens möjligheten inom hembygdsröresen av projektledaren Susanne Lagus, som presenterade Digihem och verksamhetsledaren i Närpes hembygdsförening Kaj Irjala, som presenterade Carl Bengts´ fotosamling som omfattar ca 26000 fotografier.

Landskapsarkeologen Pentti Risla berättade om fornlämningar medan rektor emeritus Rainer Böling presenterade välillustrarat sin historik över Närpes utgående från landhöjningen. Nyfinländaren Emina Arnautovic avslutade med med ett väldisponerat och personligt inlägg om Integration – att komma till en ny hembygd. Emina kom som kvotflykting från Bosnien 1992 till Finland och Närpes och har etablerat sig mycket väl i sin nya hembyd.

Söndagen tillägnades utflykter. Först besöktes Norrgårds traktormuseum, där vi hälsades välkomna av en spelmanskvartett bestånde av tre spelmän och en traktor, som dunkade takten. Traktorn var en encylindrig Steyr från Österrike. En av spelmännen var Per-Erik Norrgård, som företrädde museet. Vi besåg även landets minsta stad Kaskö och Lebellska köpmannagården jämte Sjöfratsmuseet i Kristinestad. Lunchen intogs i Frank Mangs Center, varefter vi ytterligerare besökte kyrkan med kyrkstallarna och ett slagfält från Krimkriget. I Öjskogsparken besåg vi Apoteksmuseet, som byggts upp av Karl-Erik Källström, som var på plats och presenterade sitt livsverk, sina nittio år till trots. Efter avslutningskaffet var det dags att åka hem och invänta nästa hembygdsdagar, som hålls 2017 på Åland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *