Litterär afton

En litterär afton arrangerades den 24 februari i Lagstad hembygdsgård med64 deltagare. Föreningens ordförande Benita Åkerlund hälsade välkommen och delade ut årets Pro Cultura Esbo-utmärkelse åt Kurt och Helena Marander för deras långvariga arbete vid insamlingen av gamla Esbofotografier. Se skild notis.

Olle Spring, tidigare chefredaktör på Västra Nyland presenterade sin bok ” När ordet vägde tungt. Berättelser från blytiden.” Efter sin pensionering år 2005 samlade han gamla medarbetare i tryckeribranchen i gruppen Versalerna, en grupp där inga ”gemena typer” ingick. Tryckeribranschen upplevde en stor omvälvning i form av digitaliseringen. Vi fick höra om utvecklingen från sättning för hand med trä- och blybokstäver till maskinsättning och dagens situation, där sättare inte mera behövs.

Riko Eklundh medverkar med dikter av Johan Ludvig Runeberg och Zacharias Topelius. Riko inledde med en hyllning till Ella Eronens uppläsning av Vårt land 1940 på Stockholms stadion mitt under brinnande krig. Han fortsatte med dikterna Sven Duva och Bonden Paavo. Av Topelius dikter valde han några om naturen och avslutade sedan kvällen med Topelius´ största kärleksdikt Vintergatan. Kvällens konferencier Barbara Helsingius bidrrog med några visor och en frågetävling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *