Sagans väsen

En afton kring ämnet Sagans väsen hölls torsdagen den 21 november i Lagstad hembygdsgård.
Vi fick höra olika typer av sagor.

Kerstin Seliverstov inledde med att berätta om Elsa Beskow, som hon som barn träffat i Sverige. Vi fick även höra Elsa Beskows saga Fem små ullgarnsnystan.

Christina Fagerström berättade om Zacharias Topelius´saga Björken och Stjärnan medan Urban Fellman redogjorde för de gamla folksagorna med skräckinnehåll. Han nämnde att Askungen var den mest spridda sagan, som berättas allt från Grönland till Australien. Vi fick även höra olika synpunkter på sagan Rödluvan och vargen utgående från Bröderna Grimms ursprungliga version.

Benita Åkerlund berättade några familjesagor, bl.a. om Myran. Dessutom fick vi höra några Bembölesagor utgående från Ulf Johanssons bok Sagan om Bemböle. Rose-Marie Pitkänen framförde den norska sagan om de tre bockarna Bruse. Kvällen leddes av Berit Rosenqvist-Lundberg medan Göran Lundberg stod för musiken på piano och dragspel tillsamman med Bertel Vaenerberg. I sagoaftonen deltog ett trettiotal åhörare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *