Resa till Småland

Esbo hembygdsförening gjorde en resa till Småland den 22-26 juli 2013 med 33 deltagare. Vi åkte med egen buss från Esbo och bussen följde med under hela resan. Chaufför var Hasse Lundberg.I Åbo äntrade vi den nya färjan m/s Viking Grace, som förde oss till Stockholm.

Vi tog paus i Dahlbergs café i Linköping, där Ragnar Dahlberg berättade om det nittiotal gamla byggnader, som räddades undan rivning på 1960- och -70-talen. Dahlbergs café finns i en av dessa byggnader. På området kunde vi besöka bl.a. flere butiker samt ett polishus i gammal stil med en pensionerad polis som ciceron.

I Eksjö guidade oss historikern Göran Modig, som först förde oss till Hult med Albert Engströms föräldrahem. Vid intilliggande kyrka ligger Albert Engström och hans föräldrar begravda. I Eksjö museum besåg vi en gedigen utatällning med hundratals Albert Engströmtavlor i original. Vi besökte även några gamla byggnade, bl.a. en i vilken hembygdsföreningen fått utrymmen och en annan Aschanska gården, från vilken en son utvandrade till Finland. Vi åt lunch i Officersmässen Trianin, som fortsätter verka trots att Eksjö regemente är nedlagt.

Vi fortsatte mot Växjö och Utvandrarnas hus vid Vilhelm Mobergs gata, som på ett mycket mångsidigt sätt beskriver den befolkning, som utvandrade speciellt till USA, de ofta strapatsrika resorna i början med segelfartyg och de förhållande som mötte invandrana over there. Guiden noterade speciellt Vilhelm Mobergs insats med sin utvandrarserie, vilken han ägnade 12 år av sitt liv. Guiden lyfte även fram den separata boken Ditt liv på jorden. Även musikalen Kristina från Duvemåla har gett en ny dimension åt Mobergs verk om utvandringen.

I Jönköping, som numera omfattar både Huskvarna och Gränna, guidades vi av Lena Andersson, som nämnde att staden finns på tio i topplistan genom att till befolkningen vara den tionde i Sverige. Vi besökte bl.a. John Bauers par med vacker utsikt över Vättern. Vi åkte förbi huset där Dag hammarskjöld föddes och intill det Agneta Fältskogs barndomshem. På Tändsticksområdet intog vi en middag i Restaurant Galleri Tegel.

Vi återvände till Stockholm, där vi åt lunch i Restaurant Lilla Hasselbacken på Djurgården och besåg sedan invidliggande nyöppnade ABBA the Museum. Där kunde vi se bl.a. de otaliga guldskivor ABBA erhållit genom de tills vidare 379 miljoner sålda skivorna.

Vi återvände med kvällsfärjan m/s Amorella och fortsatte med bussen till Esbo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *