Eero Järnefelt på Ateneum

Den 5 mars besåg föreningen den jubileumsutställning som visades på Ateneum med anledning av att 150 år har förflutit sedan Eero Järnefelts födelse. Vår guide berättade om Eero Järnefelts bakgrund med utbildning i St. Petersburg, konstnärshemmet Suviranta i Tusby och hans insats under den nationella väckelsen i slutet av 1800-talet.

Ödemarkslandskap och speciellt Koli var kära motiv. I en målning av svedjebruk kunde skönjas bibliska motiv. Målningen hade erbjudits till en kyrka som altartavla men församlingen hade avböjt. Ett trettiotal porträtt presenterades även, bland dem ett av svågern Jean Sibelius.

Dessutom visades teckningar, skissböcker och grafik. Vi kunde även tiita in i verkstaden där konstverk från presidentens slott för tillfället restaureras. Tjugo medlemmar deltog i besöket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *