Litterär afton

Esbo hembygdsförening ordnad en litterär afton med författargäster den 27 februari i Lagstad hembygdsgård med 67 intresserade åhörare. Föreningens ordförande Benita Åkerlund hälsade välkommen, varefter hon presenterade dragspelsvirtuosen Maria Kalaniemi, som tilldelades årets Pro Cultura Esbopris, en plakett, gjorts av konstnären Irina Pått.

Benita Åkerlund t.v. överräcker Pro Cultura Esboplajetten åt Maria Kalaniemi

Maria Kalaniemi firar i år 30-årsjubileum som dragspelsartist. Hon kom i rampljuset år 1983 då hon vann en dragspelstävling i TV. Maria har en mycket bred repertoar från klassisk musik till folkmelodier. Speciellt har Maria lyft fram spelmansmusiken i Esbo. Hon är konstnärlig ledare för folkmusikfestivalen JuuriJuhla – RotFest, som årligen hålls i Esbo. Lagstad hembygdsgård är en kär plats för Maria i och med att hennes mor har gått i skola i byggnaden och då hon här höll flera konserter vid sitt doktorsarbete. Även husets akustik har Maria uppskattat.

Sissel Lund-Stenbäck presenterarde sin bok Livsresan

Sissel Lund-Stenbäck berättade om sin biografiska bok Livsresan. Vi fick höra om hennes barndom i Norge och tiden som utbyteselev i Los Angeles, Kalifornien samt hur hon träffade sin blivande make Pär Stenbäck. På ett humoristiskt sätt berättade hon om flyttningen till Finland och vad det innebar. Även tillställningar med den finländska politiska eliten tangerades, börjande med Urho Kekkonen, Johannes Virolainen och Paavo Väyrynen. Då familjen bodde på kulturcentret Hanaholmen började barnen sin skolgång i Mattbergsskolan i Mattby. Även de många internationella kontakterna, speciellt via det internationella Röda korset, tog Sissel upp.

Sissel Lund-Stenbäck läser ur sin bok Livsresan

Maj-Britt Paro berättade om sin bok Tant Almas hemlighet

Maj-Britt Paro hade haft Alma Klee som teckningslärarinna i Kymmene bruks svenska skola men visste inte då någonting om  Almas bakgrund. Först då Ulla Tillander-Godenhielm på 1970 och -80-talen börjat forska kring guldsmeden Fabergé framgick det att Anna Klee var konstnären Alma Pihl som varit formgivare hos Fabergé i S:t Petersburg.

Vi fick höra om Almas flyttning till Finland efter den ryska revolutionen och om händelserna som ledde till att Alma långt efter sin död blev världsberömd som skaparen av bl.a. Vinterägget och Mosaikägget för tsar Nikolaj II samt ”frostblommorna” för Emanuel Nobel. Vinterägget hamnade efter revolutionen i England men inköptes på 1990-talet av en amerikan för 9,6 miljoner dollar.

Maj-Britt Paro berättar om Anna Pihl.
Foton: Asta Kolma

Kvällens konferencier Barbara Helsingius underhöll publiken både med sång och en litterär frågetävling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *