Skärgårdsdagar på Pentala

Skärgårdsdagarna på Pentala den 12-14 augusti drog en rekordpublik trots att en del av museiområdet var avstängt p.g.a. de pågående restaurationsarbetena. Museichefen Timo Tuomi berättade att de ekonomiska realiteterna delvis förskjutit renoveringsarbetena. För tillfället uppförs en servicebyggnad på 60 kvm med moderna faciliteter. Småningom sätts även trädgården och ängarna i skick. För ängarnas del anlitas får.

Pyssel erbjöds för barn, som fick klippa ihop och måla vikingaskepp av papper. Populär var även Nina Talvelas demonstration hur man garvar fiskskinn. Skinnen användes till väskor, plånböcker m.m., vilket vi såg exempel på. Ett nytt inslag på Skärgårdsdagarna var även ChiBall med inslag av österländska gymnastiska övningar, som leddes av Nina Laaksonen. Föreningen St. Nikolaus seglade sin storbåt från Kyrkslätt. Annika Gummerus-Putkinen, sång och tvärflöjt och Pentti Hilden sång och gitarr underhöll med musik av Lasse Mårtensson och Evert Taube medan Henrik Wikström, dragspel och Anders Backman, fiol underhöll med skärgårdsmusik .

Vid Minnenas torg kunde man berätta för museirepresentanterna om skärgårdslivet i allmänhet och minnen från Pentala i synnerhet. Benita Åkerlund avslutade dagarna med ett kåseri om Gurli Nyholms (f. Lönnberg) liv, vari bröllopet med Arvid Nyholm var en av höjdpunkterna, efter en berättelse skriven av Gurlis syster Leone (g. Winqvist). Gurli och Arvid Nyholm överlät området med bohag till staden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *