Resan till Estland

Esbo hembygdsförening gjorde en resa till Estland den 1-4 juli 2011. Vi besökte Narva, den gammaltroende minoriteten vid Peipussjön, Setumaa och den stora sångfestivalen i Tallinn. Vi åkte med Hangö Trafiks buss med rutineradde chauffören Hasse. 49 resenärer deltog. I Tallinn mötte vår eminenta guide Katri, varefter vi startade mot Piisonifarm, nära Rakvere, där vi efter en presentation av farmen med tolv bisondjur intog en lunch. Vi fortstte till Narva där vi efter en rindtur checkade in på Meresuu Spa & Hotel i Narva Joesuu.

Följande morgon åkte vi mot Kolkja vid Peipussjöns västra strand, där vi besökte museet för de gammaltroende, som på 1600-talet inte godkände de reformer inom den ryskortodoxa kyrkan, som biskop Nikon då genomförde. I dag finns ca 15000 gammaltroende som följer sina egna seder och bruk. Efter lunchen i restaurang Lossi i Alatskivi herrgård styrde vi söderut mot Setumaa, av vilket en del ligger på den ryska sidan om gränsen. Detta gränsmråde har gett Setufolket en möjlighet att bevara sitt språk, livsstil, mat och unika folkdräkter. I Talumuuseum fick vi uppleva allt detta. Vi åhörde en konsert med setusåmger. Denna speciella musik har medtagits på UNESCOs världsarvslista. Vi avnjöt avslutningsvis en middag med setudelikatesser innan vi vände mot Tartu och hotell London vid den centrala gågatan.

Dag tre inleddes med tidig start mot Tallinn. Kaffepaus hölls i Adavere Tuulik, en väderkvarn. Kort före Tallinn åt vi lunch i Saue herrgård. Efter ett kort besök i vårt hotell Clarion Hotel Europa var det dags för resans höjdpunkt, den stora sex timmar långa ungdomssångfestivalen, som formade sig till en mäktig presentation av estniska ungdomskörer, barnkörer, knattekörer och orkestrar, allt från symfoni- till rockorkestrar. Totalt medverkade de 25000 sångarna och musikanterna samtidigt på scenen i slutnumret Gustav Ernesaks Mu isamaa on minu arm till text av Lydia Koidula. Publiken steg till drygt 70000 åhörare. Mäktigt var att se vågen gå fran körernas bakre led till de främre och ut i publiken fram till dess bakersta led och därifrån tillbaka. Återfärden skedde den avslutande fjärde dagen. En mycket lyckad resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *