Utflykt till Gullö

Förening gjorde den 28 maj 2011 en utflykt till Ekenäs och Gullö med femtio deltagare. I Ekenäs fick vi upplevde en dramatiserad guidning med Anne Ingman i rollen som Helene Schjerfbeck. Vi startade på museets innergård och till Skepparträdgården där vi besåg Anne Katrine Dolvens en dryg vecka tidigare avtäckta monument ”The Finnish Untuned Bell” (Den finska ostämda klockan) över konstnärinnan Helene Schjerfbeck. Vi fick även lyssna till klockans dova klang. Vi besåg flere av de byggnader och vyer som Helene Schjerfbeck avbildat.

En välsmakande lunch avbjöts i Gullö krog, där vi bjöds på fräsch sallad med ogräs och brödkrutonger, pannbiff på älg med örtduschesse och svartvinbärssorbet Värdinnan Lena Aschan berättade om gården och släkten med några aktivister inom Anjalaförbundet och under Finlands självständighetskamp. Slutligen följde resans höjdpunkt, besöket på Dragons på Gullö, där Iwe Ekström tillsammans med sin bror Rolf och sambo Rolf ” med skägget” förevisade stället, som varit torp under Gullö gård.

Iwes morfars far Gustav Reinhold Holmberg kom till torpet år 1875 och det frigjordes i samband med torparlagen 1918. Vi fick se en utställning med gamla lantbruksföremål, som använts på Dragons. Föremålen var föredömligt försedda med texter om hur de använts. Iwes mor Gärda Westerlund skrev under hela sitt liv sånger, dikter, bygdemål och berättelser om gamla tider. De finns bevarade på Folkkulturarkivet och på bandupptagningar. Vi fick lyssna på några exempel, bl.a. sången Hymn till Nyland och musik på ett tvåradigt dragspel, som även fanns utställt.  Vi kunde även njuta av några akvareller som Iwe målat. Det avslutande kaffet avrundade ett mycket lyckat besök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *