Bergsrådet Bergroth i Esbo skären

Boken Bergsrådet Bergroth i Esbo skären skriven av Kaj-Peter Mattsson utgavs den 19 maj 2011 i Lagstad hembygdsgård med ett fyrtiotal närvarande.

Edvin Bergroth var en av sin tids främsta företags- ledare i det autonoma Finland. En märkesman i vårt lands industrihistoria. Bergroth var också en av de första helsingforsarna som byggde sitt ”sommarnöje” i den fagra skärgården i Esbo. Bergroths villor och sommarvistelsen på Granholmen exemplifierar villaepoken i skärgården i slutet på 1800-talet. Boken berättar också om Bergroths vänner och sommargäster bl.a. Martin Wegelius, Jean Sibelius, Theodor Höijer, Abel Landén, Janne Söderström, Alfred Kihlman och Gustaf Törnudd. De har alla haft en stor betydelse för ortsbefolkningen och villakulturen i Esbo. Bergroth var en givmild välgörare. Han donerade Mataskär för en svensk folkskola och hyrde Lilla Mataskär för ungdomsföreningens Vikingahem.

Boken riktpris är 25 euro och den kan inhandlas i bl.a. Sjöbergs butik på Sommaröarna, Akademiska bokhandeln (Hagalund), Suomalainen kirjakauppa (Lippulaiva i Esboviken), Lucka i Helsingfors, Esbo stadsmuseum i WeeGeehuset och Glims gårdsmuseum samt i Lagstad hembygdsgård (onsd kl. 14-18). Under Kulturen vid ån den 16 juni kan man träffa kl. 15.30-17.30 Kaj-Peter Mattsson i Lagstad hembygdsgård. Under Skärgårdsdagarna på Pentala presenterar Kaj-Peter sin bok lördagen den 13.8 kl. 13. Dessutom planeras att Kaj-Peter kan presentera boken under Helsingfors bokmässa den 27-30 oktober i Mässcentret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *