Pentaladagarna 2010

De elfte Skärgårdsdagarna på Pentala hölls den 23-25 juli 2010, denna gång med Esbo stadsmuseum som arranglr i samarbete med Esbo hembygdsförening, Esbo kulturtjänster. Esbo stadsmuseums chef Timo Tuomi öppnade Skärgårdsdagarna. Morgonkaffe bjöds vid fiskarstugan, som hade fått pärttak och ett antal utbytta väggstockar.I strandboden sågs Tommi Heinonens bilder av renoveringen av strandboden. jämte Esbo stadsmuseums bilder från Nyholms fiskeläge. I Gurlis villa sågs bilder från ett barn- och ungdomsläger, som Pohjola-Norden i Esbo ordnat.

Visades videofilmer om fiskaren Gösta Söderholms storryssjefiske och bygget av hans fiskarbåt på Nils Sjögrens varv på Moisö samt butiksbåten Bettinas dagstur till bryggorna på Sommaröarna med köpmannen Tor Wikström vid rodret, som även var ordförande för Esbo hembygdsförening. Filmerna har gjorts av Kurt Wikström. Tommi Heinonen och Arne Baltscheffsky ledde flere vandringar till Pentalaträsk och Diksands strand, som samlade totalt flere hundra deltagare. Arpad Sailo guidade en vandring till de olkia byggnaderna och renoveringen av dem. Camilla Weber ledde vattengymnastik i Pentala träsk med ett tiotal deltagare.

Välbesökta var även föreläsningarna i Gurlis villa. Marianne Långvik-Huomo  berättade om Sökö snickarna, Timo Tuomi om arkitekten Sigurd Frosterus, Liisa Ropponen om Sovjetunionen vid Esbos gräns 1944-56, Pirkko Sillanpää om Tiden under förbudslagstiden i Esbo, Tryggve Gestrin om Villakulturen i Esbo skärgård medan Benita Åkerlund kåserade om några speciella skärgårdsbor och händelser de upplevt såsom kejsarbesöket 1889 och augustistormen 1890. Dagarna avslutades med en jazz- och chansomkonsert med Olle Ekmans trio och Erja Uitto som solist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *