Kyrkslättbesök

Esbo hembygdsförening gjorde en bussutflykt till Kyrkslätt den 19 april 2010. Vi besökte Nina Sailos ateljé och Pokrova kloster i Jorvas jämte Masaby nya kyrka. 35 intresserade deltog. Vår chaufför Rolf Lundström visade sig på styva linan då backade den stora bussen den kilometerlånga sträckan till Nina Sailos atlejé längs en krokig skogsväg. I ateljën berättade Arpad Sailo om sina förräldrar Nina och Alpo Sailos (tidigare Albin Enlund) drygt 600 statyer, byster och reliefer. Bekanta var runosångarerskan Larin Paraskes staty vid Mannerheimvägen och Pehr Evid Svinhufvuds byst i riksdagshuset men här fanns även en byst över Eino Leino och ansiktsmasker över Toivo Kuula, som sköts i Viborg och Bobi Sivén, som begick självmord och blev en symbol för AKS.

Därefter besökte vi Masaby nya kyrka, ritad av Erkki Pitkäranta, som öppnades i början av 2000-talet. På golvet sågs en blå fyrförgrenad flod och på väggen bakom altaret ett brunfärgat berg. I mittgången strålar Betlehems stjärna mot Kristus, altaret. Altarupphöjningen symboliserar livets träd. I Pokrova klostret i Jorvas fick i kyrkan först höra en redogörelse över klostrets tillkomst och om hur fader Hariton hade stora svårigheter att övertyga de lokala myndigheterna om byggets realism.

Den vackra utsmyckning av kyrkan krävde stor yrkeskunskap. Redan ikonstasen fordrade två års arbete av jjugo personer från St.Petersburg målade. På området finns en trädgård ävensom en liten tsaouna. Efter rundvandringen intogs i den gamla huvudbyggnaden en måltid med borschsoppa och kålpirog jämte kaffe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *