Teaterresa till Joensuu

Esbo hembygdsförening gjorde en teaterresa med tåg till Sofi Oksanens pjäs Puhdistus på Joensuun kaupunginteatteri den 23-24 januari 2010. Vi inkvarterade oss i Hotell Kimmel, som låg intill järnvägsstationen. I resan deltog 27 resenärer. Teaterföreställningen Puhdistus var stark och beskrev på ett engagerande sätt Estlands närhistoria. Före föreställningen intog vi en trerätters måltid med vildsvinsskav och vatruskor.

Teatern med restaurangen var inrymd i stadshuset, som ritats av Eliel Saarinen som ett ”allaktivitetshus”, där till och med brandkåren fick utrymmen. Följande dag gjotdes en rindtur i Joensuu med Sirpa Sulopuisto, som guidade på en utmärkt svenska. Vi fick höra att Esbo har en befolkning tre gånger Joensuus men å andra sidan är Joensuus yta femfaldig Esbos. Joensuu är en skolstad med sitt universitet som numera är en del av Östra Finlands universitet. I Norra Karelens museum kunde vi notera det ryska och ortodoxa inflytandet. Här fanns även en modell av Sordavala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *