Esbodagen

Esbodagen den 27 augusti 2009 firades i Lagstad hembygdsgård med öppet hus och digert program. Agneta von Essen, född von Willebrand, berättade först om sin bok Halva hennes liv. Boken handlar om hennes mor Ulla, som blev änka då Aeros trafikflygplan Kaleva blev nedskjutet av ryska plan i juni 1940. Ullas make Bo von Wiilebrand var planets kapten. I sin nya bok Gul och blå beskriver Agneta hur pensionären Erika kämpar med att hänga med i den föränderliga världen omkring henne. Berit och Göran Lundberg inledde med Barösundsvalsen som publiken sjöng till ackompanjemang av Göran på dragspel. Berit berättade att hon är uppvuxen i Barösund, som i hennes ungdom var självförsörjande med egen post, skola, telefoncentral, butik m.m. Vi fick se glimtar ur nyutkomna DVD:n Kungsfarleden i Barösund och Porkalaparentesen 1944-1956 i vilken Margareta Öfverström berättar utgående från dramatiska bilder från den tiden.

Den tvåspråkiga pjäsen Kerttus Sverigeresa – Kertun ruotsinmatka beskriver ett krigsbarns upplevelser. Kerttu (Jenna Hokkanen) och hennes syster Kaisa (Jenny Nygård) hamnar i olika familjer i Sverige. Språksvårigheterna kommer väl fram, först med svenskan och sedan med finskan vid återkomsten. Kerttu kommer tillbaka till Finland medan Kaisa blir kvar. För manuset och regin stod Nena Stenius. Pjäsens bakgrund beskrevs med en fin utställning med foton, tidningsurklipp m.m., som tidigare krigsbarn ställt till förfogande. Nedan några klipp ur barnböcker från den tiden:

Med sabeln uti högsta hugg
nu går till storms den grymma Katt
men Tipp som ej är rädd ett dugg
lugnt siktar mot hans hatt. Viipurin suunnassa lujasti jo paukkui
pienikin mukana kovasti haukkui
heti olikin jo linna vallattu
ryssien liput maahan tallattu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *