Ystadsresan

Föreningen gjorde en resa till Köpenhamn, Ystad och Malmö den 14-16 augusti 2009 med 24 deltagare. På Kastrup mötte vår guide Britt-Marie Östman, född i Helsingfors, som presenterade de nya bostadsområdena bl.a. Örestad nära Öresundsbrpn som gett ett lyft åt hela regionen. Vi hörde om Maersk Möller, 93 år gammal och Danmarks i särklass rikaste man och om hans containerbolag m.m. Vi såg även det omskrivna operahuset, som Maersk Möller lät bygga och donerade till danska staten. Efter vaktbytet vid Amalienborg och lunch kunde vi på egen hand ströva i Köpenhamns centrum. Vi åkte över ”den långa bron” till Sverige och Ystad, där vi tog in på Sveriges äldsta men nyrenoverade hotell Intercontinental. Dagen avslutades med en midnattskonsert i Ystads hamn med ett ståtligt fyrverkeri till tonerna av Georg Friedrich Händels Royal Fireworks Music.

Följande dag såg vi paraden med musikkårerna i Ystad International Military Tattoo på Stortorget, varefter Itta Johnsson, hemma från Vasa, tog oss på en intressant vandring i Kurt Wallanders fotspår genom Gamla staden med dess korsvirkesshus och vackra trädgårdar. Vi passerade lokaltidningens kontor vid Sladdergatan ävensom Hennings Mankells och August Strinbergs hus. Wallanderfilmerna med Krister Henriksson har filmats i äkta Ystadsmiljöer. Ystad satsar numera stort på film. Itta berättade om hos oss okända Anna Quirentia Nilsson, född i Ystad, som emigrarade till USA och blev en framgångsrik skådis. Hon medverkade i 200 filmer och var den första svensk som fick en stjärna på Walk of Fame i Hollywood

Middagen intogs i anrika restaurang Store Thor i Rådhuskällaren, varefter vi åkte till Tattookonserten på det gamla regementsområdet. Det blev en imponerande föreställning med säckpipsmusik av DunEdin Pipes and Drums från Edinburgh, Skottland och asiatiska rytmer av Band of the Royal Malaysian Police m.m. Sammanlagt uppträdde tolv musikkårer. Under den tredje dagen hörde vi guiden Eva Lindström berätta om Skåne och dess ca 100 herresäten, bland dem Svaneholms slott, i det bördiga landskapet. I Malmö såg vi det 1000 m långa och 90 m djupa öppna kalkbrottet, som Skånska cement (Skanska) åstadkommit. Vi hörde om det gigantiska bygget av Öresundsbron och kunde beundra den vid uppfarten. Vi passerade även Malmös store son Zlatan Ibrahimovics hus vid Stora bryggan, där han som barn hade lekt. Vi såg även Europas högsta bostadshus, det omskrivna Turning Torso. Efter en måltid i restaurang Salt & Brygga var det dags att åka hem via Kastrup.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *