Tusby strandväg

Esbo hembygdsförening gjorde en kulturresa den 16 maj 2009 till konstnärsvillorna vid Tusby strandväg. Vid Skavaböle (Hyrylä) busstation vid södra ändan av Tusby träsk mötte vår guide Caj Stålström. Vi fick en god inblick i livet i städerna Tusby och Träskända jämte kommunen Kervo innan vi kom till Lottamuseet Syväranta, Lottarörelsen inköpte Syväranta 1936 och skapade här ett utbildningscentrum. År 1944 förbjöds Lotta Svärdrörelsen och Syväranta överfördes till Vårdstiftelsen för Finlands Kvinnor (nuv. Lotta Svärd Stiftelsen). Villan brann ner år 1947 och återuppfördes 1995. Här fungerar nu Lotta Svärds museet. Vi besåg därefter Jean Sibelius´ Ainola, där kompositoren skapad huvuddelen av sina verk. Byggnaden är ritad av Sibelius´ vän Lars Sonck. Enligt kompositörens önskemål finns där en grön öppen spis – grönt motsvarar F-dur. Jean och Aino Sibelius är begravda på Ainola. Den enkla gravstenen är planerad av svärsonen Aulis Blomstedt.

Lunchen intog vi i restaurang Krapi, som är inhyst även den i en gammal kulturbyggnad vid Strandvägen. Målaren Pekka Halonen var hemma från Karelen och han planerade själv sitt hem Halosenniemi i karelsk stil ”på den vackraste udden vid Tusby träsk”. Efter en presentation av Halonen och hans verk jämte byggnaden kunde vi bes en utställning med landskapsmålningar av Pekka Halonen, Eero Järnefelt, Akseli Gallen-Kallela och Hugo Simberg.

Vårt resa avslutades ett besök i konstcentret Kasarmi., som öppnades i december 2008. Såsom namnet antyder är det inrett i en kasern från ryska tiden. Här förevisades modern konst. Här likson i de övriga besöksmålen fick vi lokal guidning på svenska. Nitton kulturintresserade deltog i vår resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *