Resan till Kotka

Esbo hembygdsförening gjorde en resa den 7 februari 2009 till musikalen Jazztyttö på Kotkan kaupunginteatteri och havscentret Vellamo med sitt sjöfartsmuseum i Kotka. Vi åt lunch i restaurang Keisarinsatama i Kotka. Restarangen låg i en byggnad som i tiden fungerade som bryggeri. Restasurangen har låtit göra en nyproduktion av bryggeriets huvudprodukt UKKO-ölet, som kunde avnjutas till maten.

Musikalen Jazztyttö var mycket välgjord med fina skådisar, rivig jazzmusik, välgjord dekor och en väluppbyggd handling om förbudslagens sista år och vapensmuggling till Lappomännen. Havscentret Vellamo med sitt Sjöfartsmuseum var en upplevelse redan p.g.a. sin arlitektur. Femtion nöjda deltagare kunde intyga.

Manuset till musikalen Jazztyttö har skrivits av Ismo Sajakorpi, som även regisserat. För musikarrangemang står kapellmästaren Antti Hyvärinen. Koreografin är gjord av Laura Huhtamaa, dräkterna av Reijo Paukku och dekororen av Lucie Kuropatová. I huvudrollerna ser vi Pia Lunkka/ Kati Solehmainen, Anneli Saaristo/ Marja Porkka och Tero Harjunniemi.

Kotka den varma sommaren 1931: depression, arbetslöshet, jazz och olaglig sprit… Från Amerika anländer en båt till hamnen och med den en ung man, vars pass visar att han heter Mikael Salminen. I staden försöker spritkungen Herman Aminoff med sina bulvaner tvinga ägaren till hotell-restaurangen Kotkanhovi Rosita Lunden att sälja sitt företag. Amerika-finländaren Mikael Salminen erbjuder sig att hjälpa Rosita. I amerikansk stil med jazzorkester och sångsolist skulle han säkert locka fulla salonger. Mikael får dock undre världen emot sig. Från Tyskland är ett fartyg på väg med en vapenlast, som man försöker smuggla i land för en kupp, som Lapporörelsen planerar. Också polismästaren Kyösti Ala-Talo blandas in i bedrägerihärvan då han tyr sig till spritkungens snabbgående båtar för att flytta vapnen. Polismästarens dotter Iiris åsamkar sin far ytterligare bekymmer då hon berättar att hon avbryter sina studier i universitetet och övergår till teaterbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *