Resan till Fagerö och Fredrikshamn

Föreningen gjotde en resa till Fagerö (Kaunissaari) och Fredrikshamns Tattoo den 2-3 augusti 2008 med 41 deltagare. Vi åkte med R. Lundströms buss med Rolf Lundström som chaufför. I Sapokka i Kotka steg vi på Vikla III, som förde oss till Fagerö. I horisonten kunde vi skönja Hogland. Efter ankomsten iuntog vi en måltid i Kaunissaaren maja varfter vi vandrade till museiområdet med sina strandbodar. Hembygdsmuseets drivande kraft Veli-Pekka Rekonen, som guidade oss, berättade om skärgårdslivets vedermödor förr. Han nämnde att rtdigare vandrade fåren fritt medan tomterna med sin grönska var ingärdade, men på 1960-talet slaktades det sista fåret och deras plats intogs av turister.

Efter återfärden besöktes den kejserliga fiskestugan vid Langinkoski, dät kejsarinnan Maria Feodorovna berättade om hur kejsarfamiljen här fann en lugn tillflyktsort från det livliga St. Petersburg. Vi övarnattade i Hotell Leikari, som ligger mellan Kotka och Fredrikshamn. Följande morgon inleddes med en rundtur i Fredrikshamn med den mycket skickliga och kunniga guiden Marja-Leena Tamminen, som på god svenska berättade om stadens historia i gränsområdet och dess starka ortodoxa inslag. Hon beskrev träffande stadens utveckling med svensk barndom (fram till 1743), rysk ungdom (till 1917) och finländskt vuxenliv.

Efter en smaklig måltid i Simeonsalen invid den gamla Veckelaxkyrkan förflyttade vi oss till Tattootältet i bastionen Fredrikshamn. Vi fick uppleva en mäktig Tattooshow med inslag av chardasmusik från Ungern, Livgardets Dragonmusikkår med ståtliga hästar, Leningradsdistriktets militärmusikkår med ett avdelt gevärskompani med en hisnande gevärsexercis, militärmusikkåren Järnvargen från Litauen, Hollands militärmusikkår och inte minst Försvarsmaktens beväringsmusikkår och Gardets musikkår från Finland. Försvarsmaktens 90-årsjubileum till ära spelades en musikalisk kavalkad med inslag av Vår Gud är oss en väldig borg symboliserande krigstiden, olympiafanfaren från 1952 och EU-hymnen av Beethoven. I Bjöneborgarnas marsch ingick kanonskott från bastionvallen. Statsminister Matti Vanhanen hedrade Tattooshowen med sin närvaro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *