Histan häät

Esbo hembygdsförening gjorde en teaterresa mrf 41 deltagare till musikteaterföreställningen Histan häät lördagen den 14 juni 2008. Pjäsen berättade om väckelsepredikanten Paavo Ruotsalainens färd till ett dubbelbröllop på Hista i Noux år 1843. I bröllopet deltog ”av en händelse” flere av väckelserörelsens ledargestalter, prästerna Malmberg, Hedberg och Stenbäck samt från Sverige biskop Rosenius. Myndigheterna såg inte då med blida ögon på väckelserörelsens sammankomster. Pjäsen hade skrivits av Heikki Ylikangas och regisserats av Jussi Helminen. I Paavo Ruotsalainens roll såg vi Taisto Reimaluoto och i övriga roller Teemu Aromaa, Antti Laukkarinen, Esa Pakarinen Jr och Mika Räinä samt unga konstnärer från Musiikkiteatteri Tapiola.

Den flerstämmiga psalmsången underströk på ett lyckat sätt der deamariska händelseförloppet. Pjäsen uppfördes i föreningshuset Honkamaja med publiken sittande vid långbord. Som scen utnyttjades hela salen, vilket ytterligare förstärkte dramariken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *