Nyländska ortnamn

Språkforskaren, TV- och radioredaktören Erik M. Snellman berättade den 10 april 2008 i Lagstad hembygdsgård om de nyländska ortnamnen med drygt tjugo åhörare. Han inledde med namnet Esbo, som härleddes ur ordet espaa, som uttalas som det finska Espoo och betyder aspskog. Han visade upp en karta från 1500-talet, tryckt i Venedig, där namnet förekom. Södrik torde komma från Södervik och Bemböle från namnet Bemme, Benediktus jämte böle som står för bo, utmark. Bodom kom från utrrycket vid bodarna. I östra Nyland finns ett fyrtiotal –om-namn såsom Haddom och Hardom. Namnet Grankulla kommer från gränkull (grän för granakog). På en gammal karta skrevs Kyla för Kilo. Rättskrivningen varierade ofta på grund av att skrivarna hade tyska som modersmål.

Intressant var att höra att på dagens helsingforsområde fanns ett trettiotal medeltida byar, vilkas namn ännu frodas och mår bra, såsom Tölö, Munksnäs, Hoplax, Drumsö m.fl. Tidigare då Vanda hette Helsinge och man på finska talade om Helsingin pitäjä och Helsingin kaupunki var man ibland osäker på den finska grundformen På en reklam hette det för 100 år sedan Karl Fazer Helsingfors, Helsinke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *