Martin Hellströms arkivskiva

En arkivskiva med med inspelningar med fiolspemannen Martin Hellström från år 1970 utgavs i Lagstad hembygdsgård den 8.4 2008. Anders Backman berättade om att träffat Martin Hellström i Noux på 1980-talet. Senare fick han höra att sonen Kaj redan 1970 i bastukammaren i Emilsberg i Noux gjort en bandning av Martins fiolspel. Tio år senare hade Anders berättat för Maria Kalaniemi om denna inspelning. Maria tog kontakt med Finlands svenska folkmusikinstitut, som blev intresserat. Sålunda kunde skivan nu ges ut.

Kvällens musicerande inleddes med Meiskarit med Maarit Kyllönen och Maria Kalaniemi medverkar ackompanjerat av en basfiol. Efter pausen spelade gruppen Leikarit, som inledde med den vackra Hymn till Noux, som första gången uppfördes i Stenhalla vid Föreningen för Nytta och Nöje i Noux´ 40-årsjubileum. Sångsolist var denna gång Maria Kalaniemi. Det tvåspråkiga tvåtimmars programmet sändes direkt i den finska kanalen YLE Radio 1 med Sirkka Halonen som redaktör.

Denna konsert ingick i folkmusikfestivalen RotFest-JuuriJuhla ordnades i Esbo 7-12 april av Finlands folkmusikförbund (Suomen kansanmusiikkiliitto). Festivalens musikaliska ledare är konstnärsprofessorn Maria Kalaniemi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *