Förening 2007

Festivalen Förening 2007 hölls veckoslutet 7-9 september i Helsingfors med 80 deltagande föreningar, drygt 600 deltagare och en publik som steg till flere tusen.

Dagarna öppnades av kultur- och idrottsminister Stefan Wallin, som konstaterade att då festivalen nu för tredje gången arrangeras så har den blivit en institution. Ett stort antal föreläsningar, debatter och workshops ordnades på fredagen i Arcadas utrymmen. Dragplåster denna gång var Mark Levengood, som hade rubriken Att stå stadig i en föränderlig värld. Mark kryddade sitt inlägg med allehanda lustigheter men detta hindrade inte att hans rubrik blev mycket väl behandlad. Under rubriken Seniorer som en resurs tolkade Lenita Airisto begreppet senior mycket positivt utgående från sin bok Jatkoaika. Hon framhöll att senior member i USA ses som en person med hög kompetens.

På lördagen kunde allmänheten på Narinkentorget ta del av vad det finlandssvenska föreningslivet har att erbjuda. AV-teaterns skådisar Ulla och Lasse Bergström, Danielle Engström m.fl. gjorde i full rollmundering PR för urpremiären den 2 november på Staffan Bruuns pjäs Fällan i Brunnsparken. Jan Holmberg, ombudsman i Svenska pensionärsförbundet, berättade att den 15 marts 2008 ordnas i Kulturcentret i Hagalund ett heldagsjippo, dit över 1000 pensionärer väntas.

Esbo hembygdsförening ställde upp i Förening 2007 med att delta i föreläsningarna på fredagen den 7.9 och med att presentera sin bokproduktion m.m. på Narinken under lördagen den 8.9. Föreningen deltog även med info på den virtuella föreningsfestivalen.

Ungdomsrörelsen hade samlats i gemensamt tält och bjöd även på sceninslag, bl.a. flöjtmusik med elever från Musikinstitutet Kungsvägen, Hello Dolly från Lurens, folkdans med Föreningen Brage och squaredans med Arbetets vänner.

Arrangörerna Finlands svenska Marthaförbund, Finlands Svenska Idrott och Svenska pensionärsförbundet kan vara mycket nöjda med årets arrangemang. Nästa års föreningsfestival kommer att hållas i Åbo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *