Porkala, Porkkala stoj!

Föreningen besökte den 1 juli 2007 sommarteatern vid Tjusträsk i Sjundeå, där pjäsen Porkala, Porkkala stoj! visades. Pjäsen beskriver händelserna kring Porkalaparentesen sett ur vanliga människors perspektiv. Pjäsförfattaren Leena Lehtolainen hade placerat handlingen till Degerby, som var en självständig kommun före parentesen. Hon lät porkalaborna tala svenska medan ryssarna talade finska, ett intressant grepp, som dock fungerade.

De inledande scenerna var måhända onödigt korta för att beskriva de dramatiska händelserna hösten 1944 då Porkalaområdet på kort tid skulle utrymmas. Dock blev greppet fastare under spelets gång och slutet med flere välfungerande dansscener var mycket elegant. Den gedigna dekoren med vakttornet vid gränsen jämte rekvisitan med häst, kärra, traktor m.m. fungerade väl, vilket våra 24 deltagare kunde intyga. Vi chaufför var Rolf Lundström från bussbolaget R. Lundström, som hör till Porkalaparentesen rf, som står bakom detta teaterprojekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *