Kultainen ankka 9.8.2006

Porkalaparentesen har uppmärksammats på många sätt. Ett av de intressantaste var pjäsen Kultainen ankka som Hyökyvuoren teatteri visade på Störtsjöberget i Stensvik. Esbo. hembygdsförening besåg föreställningen den 9 augusti 2006. Intresset var stort då 47 teatervänner ställde upp. Handlingen följer skeendena från det dystra beskedet 1944 om utrymningen av Porkalaområdet fram till återbördandet 1956. De ledande påverkarna Paasikivi, Mannerheim, Kekkonen, Zdanov, Kabanov, Stalin m.fl. framställs i karrikerad men humoristisk form. Andra rollfigurer såsom Pekka Tiilikainen, Algoth Niska m.fl. ger den rätta tidsandan.

Den fina sången, musiken och dansen gav extra fart åt föreställningen. Gamla örhängen av Toivo Kärki och Georg Malmsten varvades med specialkomponerav musik av mångsidige Ilkka Aaltonen, bl.a. Porkalavalsen.

Den fartfyllda tolkningen av ett viktigt skede i vår närhistoria uppskattades storligen av publiken och gav säkert impulser till djupare forskningar i ämnet. Pjäsförfattarna Ilkka Aaltonen och Ilkka Pollari jämte teaterns allt i allo Sinikka Kataja avtackades av föreningens ordförande Benita Åkerlund med boken Käännekohta – Porkkala ja Espoo 1944 – 1956.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *