Teaterresa till Spelman på taket i Vasa

Esbo hembygdsförening gjorde en tvådagars kulturresa till Vasa och Maxmo under veckoslutet 28-29 september 2019. Huvudmålet var musikalen Spelman på taket som nyligen hade haft premiär på Wasa teater. Vi var 23 deltagare med Pia Pihlström som reseledare. På lördag morgon avgick tåget till Seinäjoki, där vi på grund av banarbete bytte till buss. Bussresan gav oss en möjlighet att se mycket mer av Vasas grannkommuner än man kan se från en tågvagn.

I Vasa tog vi in på stadens äldsta och charmigaste hotell Astor, mitt emot järnvägsstationen. Efter ett par timmar egen tid på hotellet eller på stan samlades vi på Restaurang Bank för  en gemensam middag. Där föll det sig naturligt att börja middagen med att hedra vår avlidne vän Leif Söderholm med en tyst minut. Leif hade planerat denna resa och hade också tänkt delta i den, men ödet ville annorlunda några dagar före avresan. Leifs bortgång lade självfallet sordin på stämningen vid borden, men så småningom började den läckra trerättersmiddagen muntra upp oss. Efter middagen promenerade vi den korta vägen till Wasa teater, där vi kunde beundra de nyrenoverade utrymmena. Den för många bekanta pjäsen Spelman på taket uppfördes på ett fräscht och annorlunda sätt. Mats Holmqvist som Tevje och de övriga huvudrollsinnehavarna framförde både sång och rollspel på hög nivå. Särskilt minnesvärda var de många talande dockorna med sina nästan chockerande, men komiskt uttrycksfulla ansikten och gestalter.

Tottesund

Följande morgon fick vi en god start med Astors berömda hotellfrukost. Den visade sig motsvara sitt goda rykte, vilket också märktes på de många stadsbor som kommit på söndagsfrukost. Vid tiotiden åkte vi iväg med Oravais Trafiks buss mot herrgården Tottesund i Maxmo. Under bussresan berättade Anja-Bi Pulkkinen om släkten von Numers viktiga roll för Tottesunds och hela bygdens utveckling under 1700- och 1800-talet. När Anja-Bi fick nys om att föreningen planerade en resa till Vasa hade hon fått idén att föreslå ett besök på Tottesund, eftersom den förste  von Numers på Tottesund hade en bror Carl Mauritz som ägde esbogårdarna Otnäs, Björnvik och Alberga och Hagalund i början 1700-talet. Därefter innehade bröder och kusiner von Numers i över hundra års tid dels Tottesund och dels Otnäs gård.

På det nyrenoverade Tottesund blev vi välkomnade av Maxmo  Hembygdsförenings ordförande Håkan Nylund och föreningens husmor, båda klädda i gammaldags dräkter. Efter en kort husesyn satte vi oss i den stora salongen, där vi blev bjudna på ett gammaldags kaffekalas med sju olika sorters bakverk. Medan vi drack kaffe återgav ordföranden i ord och bild Totteunds fängslande historia från 1300-talet framåt med tonvikt på de tre senaste seklerna. Tyvärr räckte inte vår tid till för alla de frågor som intresserade åhörare hade velat ställa, utan vi fick i skyndsam ordning ta en titt på övre våningen och sedan ta oss till bussen för att hinna till det första eftermiddagståget till Helsingfors. Tågresan hem gick snabbt och smidigt utan tågbyte i Seinäjoki.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *