Svensk afton i Hembygdsgården

Esbo hembygdsförening firade Svenska veckan med en Svensk afton i Hembygdsgården den 7 november. Henrik Räihä hälsade publiken välkommen och presenterade de tre medverkande Iwe Ekström, tidigare verksamhetsledare i Esbobygdens ungdomsförbund, Timo-Juhani Kyllönen som är tonsättare, kapellmästare och dragspelsvirtuos och Sabina som studerar vid Sibelius-lukio och är sopran och spelar flöjt och piano.

Iwe höll ett anförande kallat Ungdomsföreningsrörelsen i Esbo – erfarenheter och visioner. Iwe illustrerade sitt anförande med ett stort antal bilder. Vi fick en ingående presentation av den verksamhet som Iwe varit med om att skapa och förverkliga under sina 25 år som verksamhetsledare. De nio medlemsföreningarna med sina sju föreningshus jämte förbundets eget hus Stockhuset invid Mattliden presenterades. Vi fick höra om Glims sommarteater som blev Finns sommarteater, Iwes speciella skötebarn Kulturen vid ån, Esbo Lucia, EBUF-Nytt, Myrstacken m.m. Man kan förundrta sig hur Iwe hann med allt men så efterträddes hon också av två personer.

Efter kaffepausen följde en konsert med Sabina och Timo-Juhani Kyllönen. Konserten inleddes med klassisk musik, först Timo-Juhanis egen komposition Alleluia III för accordion op. 45f, D. Scarlattis Sonata i C-dur, G.F.Händels Vier Sonaten  nr.4, 3. Siciliana  4. Allegro, en finsk folkmelodi Himlen är blå och vit arrangerad av T-J Kyllönen sant C.Debussys Arabesques för piano.

Konserten frtsatte med en lättare repertoar med BebbeAhlfors Har du visor min vän, Lasse Mårtenssons Morgondimma, Evert Taubes Nocturne, T-J Kyllönen Vaggvisa op.7d med svensk text, T-J Kyllönen samt Timo Juhanis Fågelimprovisation op.88 for soloaccordion,där Timo-Juhani briljersade med otrolig vissling.

Kvällen avslutade med Erna Tauros Höstvisa med text av Tove Jansson. En mycket lämpligt vald avslutning då Tove Jansson kvällen innan utsetts till århundradet finlandssvensk.

Sabina och Timo-Juhani belönades med stående ovationer och publiken fick njuta ytterligare av ett extra nummer. Drygt fyrtio personer hade mött upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *