Litterär afton

Esbo hembygdsföening arrangerade en Litterär afton den 17 februari i Lagstad hembygdsgård.  Mikaela Strömberg-Schalin presenterar sin bok Sophie  Boken är en historisk roman där Sophie von Behm växer upp i en välbärgad familj i storstadfen St. Petersburg. Hon gifts bort vid sexton års ålder med en tio år äldre holländare, som visar sig vara en äventyrare, som hamnar i skuld och andra bekymmer. Familjen flyttar till en herrgård i Östra Nyland och senare till en bondgård i Lappträsk. Trots klassresan nedåt växer Sophies självförtroende. Hon får ta ansvar för familjen, får sin make under förmyndarskap för att senare skilja sig.

Efter pausen berättade Sture Lindholm om sin bok Dramatik i småstad. Sture har tidigare gett ut Röd galenskap – vit terror i vilken han beskriver händelserna under inbördeskriget 1918 i Västnyland från Hangö till Kyrkslätt. I boken Dramatik i småstad begränsar han sig till Ekenäs och de åtta veckor då de röda hade makten där under våren 1918. Vi fick höra om de ryska soldaterna i Dragsvik, om mordet på borgmästaren i Ekenäs och om tyskarnas ankomst till Hangö och frammarsch via Ekenäs och Karis mot Helsingfors. Om händelserna därefter med fånglägreet i Dragsvik får läsa i en kommande bok.

Ett femtiotal åhörare fick uppleva två intressanta men helt olika framställningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *