Litterär afton

En litterär afton ordnades den 25 februari i Lagstad hembygdsgård. Inlednningsvis överräckte Esbo hembygdsförenngs ordförande Benita Åkerlud årets Pro Cultura Esbo plakett åt Camilla Nemlander-Sjöberg för hennes insatser esbokulturen till fromma.

Camilla Nemlaner-sjöberg t.v. mottar årets Pro Cultura Esbo plakett av Benita Åkerlund

Christina Falck presenterade sin bok Vi eller de, som behandlar händelserna 1918 utgående från ett femtiotal brev, som hennes mormor och morfar skrev till varandra mitt under brinnande krig. Vi fick höra om bakgrunden till det röda upproret med stor fattigdom. I motsats till de övriga nordiska länderna var utvandringen till Amerika blygsam. Även revolutionen i Ryssland bidrog till oroligheterna. Samtidigt som de röda tog makten i Helsingfors gick regeringens vita garden med Mannerheim i spetsen till anfall i Vasa och fick småningom övertaget med hjälp av jägarna och de tyska trupperna. Totat avled 37 000 människor i samband med detta krig.

Christina Falck presenterade sin bok Vi eller de

Efter pausen med sallad och ett glas vin fick vi höra Staffan Bruun berätta under rubriken  Burt Kobbat i tv-drama om sin nya deckare Brutale Burt. Denna gång är Burt Kobbat värd för en TV-show. Men främmande makter med onda avsikter gör intrång i hans program. Staffan framhöll att ett genomgående drag i hans böcker är samhällsironi och humor.

Staffan Bruun med sin bok nya bok Brutale Burt.
Foton: Bengt Winqvist

Barbara Helsingius medverkade med en litterär frågesport. Temat var denna gång J.L.Runeberg. Drtgt 60 intresserade hade dygt upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *