Resan till Berlin och Potsdam 


Esbo hembygdsförenings gjorde en resa med 45 deltagare till Berlin och Potsdam den 21-24 juli 2014.

Vi åkte från Helsingfors-Vanda flygfält med Air Berlin till flygplatsen Hegel nära Berlins centrum. Där mötte vår guide Eva och chauffören Jürgen, som förde oss till hotellet California på Kurfürstendamm. På kvällen intog vi en trerätters middag på Restaurant Zillemarkt.

Följande dag gjorde vi en heldagstur i Berlin. Vi såg Berlins ståtliga olympiastadion med Jesse Owensgatan invid samt segermonumentet Siegssäule vid parken Tiergarten. Resterna av muren, som byggdes 1961 väckte förstäming, speciellt avsnittet med de dubbla murarna. Ett avsnitt var prytt med alster av konstnärer från hela världen. Däremot tycks Checkpoint Charlie har blivit rena marknadsplatsen för allehanda krimskrams. Som exempel på folkhumorn kallades regeringsbyggnaden för ”Kohlosseum” efter Helmut Kohl och ett klocktorn, bekostat av Mercedes-Benz för ”Notre Daimler”

Vi såg även platsen där von Stauffenberg arkebuserades efter det misslyckade attentatet mot Hitler i juli 1944 och platsen där Hitlers bunker funnits och där han tog sitt liv. Här finns numera en parkeringsplats. Under rundturen i slottet Charlottenburg fick vi bekanta oss med släkten Hohenzollern, som blev en dynasti i det preussiska riket. Rundturen avslutades vid Berlins symbol, Brandenburger Tor. Gatuavsnittet härifrån till Siegssäule avstängs ofta vid firandet av stora händelser, senast då 400 000 fotbollsfans tog emot Tysklands VM-hjältar då de kom hem från Brasilien.

På kvällen fick vi  i Restaurant Bavarium inta en måltid med en lokal läckerhet, fläsklägg med sauerkraut, en anrättning drygt 10 cm hög men mycket välkokad och smaklig.

Följande dag gjordes ett heldagsbesök i Potsdam drygt 20 km från Berlin. Vi besökte Fredrik den stores sommarresidens slottet Sanssouci med slottsparken

 och slottet Cecilienhof, där de allierade i juli 1945 möttes under Potsdamkonferensen. Här drog Stalin, Churchill och Truman upp riktlinjerna för det framtida Tyskland med indelning i zoner av både Tyskland och Berlin. På återfärden till hotellet besökte vi Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, vars gamla del står kvar efter bombningarna under kriget. Invid har uppförts en ny kyrka, i vilken stämningen blir speciell till följd av de blåtoniga glasväggarna.

Under den sista resdagen åkte vi upp i TV-tornet och intog en avslutande lunch innan vi styrde mot Hegel och flyget hem.

Bilderna i galleriet nedan är tagna av Bengt Winqvist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *