Skärgårdsdagarna på Pentala

Skärgårdsdagarna på Pentala hölls veckoslutet 16 -18 augusti. Till Pentala kunde man komma detta veckoslut med stadens turbåtar från bl.a. Stensvik, Klobben i Sökö och Svinösund. Även extra turer sattes in. På programmet stod guidade vandringar, arbetsdemonstrationer, utställningar, verkstäder m.m.Vi fick höra Thure Malmberg berätta om Finlands sista klassiska skärgårdsbåt d.v.s. m/s J.L. Runeberg medan Finn Eriksson talarde om segelpaviljongen Paven, som i år fyller 100 år. Pirkko Sillanpää berättade om förbudslagstiden medan Benita Åkerlund redogjorde för Skärgårdsdagarnas tillkomst både på svenska och finska.

Vi kunde även lyssna till musik av Arne Alligator & Djungeltrumman, Skärgårdsstämning vid havet med Macke Granberg och Tomas Nyberg jämte spelmansmusik med Halsbrytarna.

Camilla Nemlander-Sjöberg ledde holmvandringar och naturstigar med frågor för barnfamiljer med kortare och längre rutter i skogen. Tommi Heinonen guidade vandringar till Pentalaträsket och Diksand. Även guidningar kring kring de drygt tio byggnaderna på det blivande museiområdet ordnades.

En utställning visade hur den nya kistbryggan gjordes, en annan visade Pentalaträsket på ytan (Tommi Heinonen) och under ytan (hans son Tuomas). I Fiskarstugan berättade museets konservatorer om nya fynd som gjirts under renoveringsarbetet. Vi fick se hur ryor knyts, hur snören slingas, hur pappersbåtar görs, hur rödmylla kokas och hur fiskskinn garvas.

Villan där Gurli och Arvid Nyholm bodde på det planerade Skärgårdsmuseiområdet på Pentala var dennai sommar stängd för reparation. I stället hölls föreläsningarna m.m. i Villa Rosengård, där Arvids syster Elsa i tiden bodde.

Esbo hembygdsförening skötte kaffeserveringen jämte bokförsäljning i eget tält.

Asta Kolmas foton från Skärgårdsdagarna på Pentala 16-18 augusti 2013:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *