Besök i Svenska teatern

Sjutton medlemmar från Esbo hembygdsförening besökte Svenska teatern den 18 september 2012  för att bekanta sig med teaterns nyrenoverade utrymmen. Guiden Mona Leppänen inledde med att berätta om teaterns historia i den stora salen som nu rymmer 600 åskådare.

På teaterns nuvarande plats byggdes det första teaterhuset år 1860 men den brann ner tre år senare, men återuppfördes snabbt. Vi åkte även i teaterns största hiss, vilken rymmer även omfångsrika scenbilder.

I början besöktes teatern av rikssvenska teatersällskap men i början av 1900-talet började man utbilda finlandssvenska skådespelare. Dock protesterade publiken mot skådisarnas finlandssvenska uttal, varför de började använda  ”skillnadska”. Vid teatern arbetar ca nittio fast anställda personer men till följd av den stora Kristina från Duvemålasatsningen uppgår för tillfället den totalas personalstyrkan till 250 personer.

Mycket har byggts om och utrymmena under markplan har förstorats. Teatern har nu tre scener, stora scenen, Amos för 130-160 åskådare och Nicken för 60-100 åskådare.

Här bekantar vi oss med Amosscenen
Fotona är tagna av Asta Kolma

Vi fick även se den rymliga och ljusa personalrestaurangen. Rundvandringen avslutades vid Presidentensb loge..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *