Dan Anderssonafton

En Dan Anderssonafton hölls den 2 november 2011 under Svenska veckan i Lagstad hembygdsgård. Bertel Waenerberg sjöng ackompanjerad av Göran Lundberg på dragspel. Inledningsvis fick vi höra visan Jungman Jansson, som Dan Andersson själv tonsatt. Bertel Waenerberg berättade mellan visorna om den ställvis tumgsinta poetens liv och leverne. Han vandrade ofta i skogarna i Dalarna och besökte då kolmilorna. Många av hans texter har en mörk ton, som ofta beskrev hans eget liv.

Sammanlagt 34 olika kompositörer har tonsatt 88 av hans dikter. Vi fick höra bl.a. Helgdagskväll i timmerkojan, Tiggarn från Luossa och hans måhända förnämsta text En spelmans jordafärd. Dan Anderssonaftonen samlade en månghövdad publik, som avslutningsvis unisont sjöng Modersmålets sång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *