Svenska veckan

Hembygdsföreningen firade Svenska veckan genom att hålla skolmuseet i Lagstad hembygdsgård extra öppet den 5 november. Gäster var Vivi-Ann Sjögren och Rolf Mattsson som berättade om sin skolgång i denna byggnad, där Lagstads skola fungerade i deras barndom. Vivi-Ann inledde sin skolgång här 1945 och Rolf 1939. Vid undervisningen tillämpades mycken utantillsläsning och teckning efter mallar. Skolmaten kokades på lärarens köksspis. Fem dar i veckan bjöds på gröt eller välling och en gång i veckan på kött- eller ärtsoppa. Hemifrån medtogs mjölk i en flaska med patentkork och smörgåsar. Även åt läraren hämtades varmbullar m.m.

På fritiden spelades regelbundet pingis och andra spel men också teater. Vivi-Ann sade att hon först långt senare förstod att denna verksamhet organiserades av den lokala ungdomsföreningen. Synd att flere inte mötte upp för att lyssna till framställningen som väckte så stort intresse att den utsatta tiden överskreds rejält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *