Teaterresan till Seinäjoki

Föreningen gjorde veckoslutet 27-28 september 2008 en teaterresa till musikalen Titanic på Seinäjoki stadsteater. Resan företogs med tåg och samlade 34 deltagare. Vi fick först en god inblick i Seinäjokis utveckling genom vår ypperliga guide Rauha Maijala, som på god svenska berättade om orten, som i början av 1900-talet hade 4000 invånare och i början av 2009 får 53000 invånare via kommunsammanslagningar.

En avgörande betydelse för ortens utveckling har Alvar Aalto haft, född i närliggande Kuortane. Aalto ritade redan på 1920-talet Skyddskårshuset, som numera inhyser Skyddskårs- och Lotta Svärds museet, vilket vi även besökte. På gården står statyn Skyddskåristen. Aaltos viktigaste verk blev Aaltocentret omfattande kyrkan Lakeuden risti, sradshuset, statens ämbetsverk och stadsteatern. Vi gjorde även en utflykt till Törnävä gård (Östermyra gård) där staden uppstod. Här inhyses nu landskapsmuseet med ett flertal byggnader och en intressant utställning med jordbruksmaskiner och andra –redskap. Det gamla kruttornet har ombyggts rill en kyrka. Enligt guiden kunde detta göras även annanstans så skulle världsfreden stå närmare. Huvudbyggnden fungerar som stadens representationutrymme.

Musikalen Titanic hade haft nordisk urpremiär här delvis p.g.a. att många från trakten i tiden utvandrade till Amerika. Speciellt imponerade musiken med de starka körinslagen.

Svaren på våra julfrågor: Hjulet, Jules Verne, Julius Tallberg, Juliana, Julle, ”Julma-Juha” Väätäinen, Cajus Julius Caesar, Jules Sylvain, Kjulå (Biskop Henrik), Julia Caesar, Julön, Maiju Lassila (Algot Untola), Carl Jularbo, Juli, Juliette Greco, Skjulet, Pajulahti, Julio Inglesias, Fröken Julie, Julkkis, Romeo och Julia, Harjulas högsta ås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *