Noux från forntid till nutid

Seminariet Noux från forntid till nutid samlade ca 80 intresserade. Föreläsare var Christer Eklundh, som största delen av sitt liv bott i Noux och forskat i bygdens historia. Seminariet hölls den 17 november 2007 i Lagstad hembygdsgård med Esbo hembygdsförening som arrangör. Vi fick höra att namnet Noux kommer från det samiska ordet för svan. Alltsedan 1500-talet har bygden varit tvåspråkig. Andelen torp var stor och i slutet av 1800-talet utgjordes ¾ av befolkningen där av torpare och backstugusittare.

Christer späckade sin framställning med många anekdoter. Vi hörde hur nouxbon Karl-Einar olin var med om att 1930 ”skjutsa” presudent och fru Stählberg från Helsingfors till östgränsen och hur flyggeneralen Jarl Lundqvist nödlandat med nosen före i pressfodergropen vid Punjo-Kaitakorpi. Christer hade även gjort en ”byhistorisk informativ frågesport”, som väckte berättigat intresse.

Spelmansgruppen Leikarit medverkade med några låtar, komponerade av bl.a. nouxspelmännen Hållfast och Hellström. Jannike Sandström sjöng på ett betagande sätt Hymn till Noux med text och musik av Björn Engström och arrangemang av systern Karin. Jannike ackompanjerades av Tapani Mäkinen på dragspel. Tapani hade gjort ett nytt araangemang av hymnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *