Kulturresa till Tallinn

Föreningen gjorde en kulturresa till Tallinn den 30-31 januari 2007. Vi avnjöt en fräsch uppsättning av Johann Strauss´ operett Wienerblod på den nyligen stilfullt renoverade Estoniateatern. Trots svårigheterna att första texten kunde man till fullo njutå av den fina musiken, sången, danserna och dräkterna ävensom dekoren. Till den lyckade helheten bidrog även de stora och eleganta utskänkningsutrymmena. Man inser lätt varför Esroniateatern lockar en så stor publik även från Finland.

Före föreställningen avnjöt vi en trerätters måltid i Grillhaus Daube i Gamla stan. Vår eminente chaufför Roland Lundström lyckades baxa in bussen i den trånga gränden så att vi torrskodda kunde gå till restaurangen i det bköta föret. Följande dag besöktes konstmuseet KUMU. Vår kunniga svenskspråkiga guide Urmas inledde med att konstatera att KUMU till storleken kan jämföras med vårt WeeGee-museum med en storlek på ca 5000 kvm och total utställningyta på 20000 kvm.

Vi fick en koncentrerad översikt av den estniska målar- och skulptörkonsten från början av 1800-talet via den första självständighetstiden och sovjetperioden fram till dagens verk. Genom att Urmas så väl kände till förhållandena i Finland blev framställningen speciellt intressant. Han såg många likheter i kulturlivets utveckling i våra länder. T.ex. jämförde han tyskspråkiga Friedrich Kreutzwaldi som skrev Estlands nationalepos Kalevipoeg med svenskspråkiga Elias Lönnrot och hans Kalevala, vardera läkare för övrigt.

Urmas hade även ett personligt förslag till hur striden om ”bronssoldaten” framför Nationalbiblioteket i Tallinn kunde läsas utan att behöva flytta minnesmärket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *