Litterär afton

Annika Sandelin, författare och bibliotekarie nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014 tillsammans med illustratören Karoliina Pertamo. Hon tilldelades Vanessapriset 2018 för sina mångsidiga och passionerade insatser inom den finlandssvenska barnlitteraturen. Hennes senaste böcker är babyboken Säg hej (2017), barnromanen Nattsvart och underbart (2018), Om jag fötts till groda (2019) och den vackra Silkesapans natt (2019) tillsammans med mångfaldigt prisbelönta illustratören Linda Bondestam.

Annika berättar för oss personligt och humoristiskt om sitt arbete, om inspiration och skrivkramp, om samarbetet med illustratörer och vi får bekanta oss med hennes omtyckta böcker. Hennes finurliga uttrycksätt och galna infall roar både barn och vuxna, men också djupet och allvaret skymtar ofta varsamt fram i hennes texter. Texterna är lätta att ta till sig, men världen ser lite annorlunda ut när man tittar upp igen efteråt: Vad tänker egentligen en tomat på?

Emelie Enckell, pensionär efter 34 år vid miljöförvaltningen i Finland. Biografin om modern ’Generalens dotter Dagmar Thesleff’ (2018) inleds med Wilhelm Thesleffs snabba men korta karriär 1918 och den tyska hjälpen. Biografin om fadern, ’Olof Enckells liv i centrum av en kulturepok’ (2015)visar djupa spår av 1918 hos kulturjournalisten. Tidigare har Emelie gett ut två små böcker, Över språkets gränser – en presentation av diktaren Aaro Hellaakoski (2008) och Inga kom jag kaffe skull om tidiga finskspråkiga inflyttare till Åland (2006). Nätadress www.ees-taas.com

Emelie kommer att berätta: ”om mina föräldrar och deras bakgrund i ett försök att förstå min egen bakgrund och de bekymmer jag såg i hemmet. Det stora efterlämnade brev- och dagboksmaterialet belyser deras färgstarka liv, svårigheter och glädjeämnen, på ett sätt som de aldrig kunnat förmedla muntligt.” Hon levandegör insiktsfullt ett tema vi alla kan relatera till och reflektera kring – hur våra släkters förgångna på gott och ont känslomässigt lever vidare i oss här och nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *