Guidat besök i Ode

Esbo hembygdsförenings besök i Helsingfors centralbibliotek Ode samlade 13 deltagare. Vår guide Vladimir hälsade oss välkomna i första våningen, där vi såg den speciella spiraltrappan, som leder upp genom byggnaden. Här finns även ett rymligt café.

I andra våningenfick vi se tredimensionella printrar i arbete. Här kan man skapa egna modeller eller utnyttja gamla, t.ex. da Vincis konstruktioner. Här fanns även syateljéer och spel, som man kan utnyttja med gratis handledning.

I tredje våningen finns böcker, DVD:n, tidningar m.m. i ett öppet landskap med låga hyllor, träd och konstverk. All utlåning sker digitalt. De speciella 9 m höga fönstren väger 1,5 ton per styck. Ljudet dämpas av lämpligt vägg-, tak- och golvmaterial.

Ode blev genast mycket populärt och samlade under första året 2,5 miljoner besökare. Tempelplatsens kyrka samlade ca 0,5 miljoner besökare under samma tid. Trots en golvyta på 10 000 kvm har ibland uppstått trängsel.

Vår grupp är är här samlad i Odes högsta hörn och var mycket nöjd med besöket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *