Vi mötte våren i Paris

Esbo hembygdsförening ordnade en fyradagarsresa till Paris den 23-26 april. Vi åkte med Finnair och vårsvenskspråkiga guide Birgitta mötte vår grupp med 42 deltagarare på flygfältet. Birgitta förde oss direkt på en busstur med en mycket sakkunnig och humoristisk guidning förbi de centrala sevärdheterna såsom Invaliddomen, Grand Palais, Operan, Pariserhjulet, Triumfbågen, Champs-Elyséees, Montmartre m.m.

Vid Eiffeltornet tog vi en paus och åkte upp i tornet, Eiffeltornet byggdes till Världsutställning 1889 i Paris och då den franska revolutionens 100-årsfirande. Därefter checkade vi in på centralt belägna hotellet Best Western Roncerary Opera, där vi möttes av svensktalande personal. Efter en kort paus åkte vi till Montmartres höjder för att inta en trerätters måltid.

Den ståtliga porten till slottet Versailles

Följande dag åkte vi till Solkungens slott i Versailles ett par mil utanför Paris. Med hjälp av dåtidens främsta arkitekter och trädgårdsplanerare anlade Ludvig XIV där ett palats som saknar motstycke. Under vår vandring genom slottet mötte vi av lyx, flärd och överdåd. Den allra mest praktfulla salongen är spegelsalen. På kvällen åkte vi på en stilla båtfärd på Seine där det serveras en klassisk fransk middag.

Dag tre inleddes med besök i konstmuseet Louvren, ett av de främsta i världen. Louvren är kanske världens mest besökta nationalmuseum. Här finns konstskatter från hela världen. Mest känt är Louvren troligtvis för att det är här den berömda oljemålningen Mona Lisa förvaras. Flera i vår grupp överraskades över hur stor Leonardo da Vincis mästerverk är.

Här är våra resenärer i glatt samspråk avnjutande en trerätters middag under en båtfärd under Paris broar på floden Seine

En annan målning som fångade blickarna var Davids 42 kvm stora målning Napoleons kröning till kejsare. På denna tavla kan man även se Jean Baptiste Bernadotte, sedermera kung Karl XIV Johan av Sverige. Av skulpturerna imponerades vi mest av segergudinnan Nikes staty med utslagna vingar och Venus från Milo.

Venus från Milo var måhända den vackraste skulpturen i Louvren.
Foton: Ann-Christin Lintula.

Dagen avslutas på Moulin Rouge, Paris mest omtalade kabaréscen. Vi fick uppleva en  färgssprakande föreställning, av sång, musik och den legendariska cancandansen. Men här uppträdde även jonglörer, akrobater m.m. av högsta klass. Vi intog en middag, där champanjen ingick i priset..

På avslutningdagen hade förmiddagen för strövtåg och shopping på egen hand. En del besökte den romersk-katolska kyrka Notre Dame och tog si g en kaffe med en macaronbakelse i Cafe Ladurée i 1800-talsstil.

Därefter var det dags föer ett besök i Picasso-museet, där en specialutställning om tavlan Guernica visades. Tavlan väckte i tiden uppmärksamhet då de mycket snabbt  efter terrorbombningen av den spanska staden Gurnica och visar det grymma resultatet.

Våra resenärer verkade vara mycket nöjda med resan. Teknisk arrangör var Frimans resor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *