Monthly Archives: november 2014

Öar i Esbo

Seminariet Öar i Esbo hölls den 22 november i Lagstad hembygdsgård med Esbo hembygdsförening som arrangör. I seminariet deltog 84 intresserade, som hälsades välkomna föreningens ordförande Benita  Åkerlund, som även berättade om holmarna i Esboviken,

Benita inledde med att berätta om ön Kvärlan nära den gamla Bastvikbron, dit en dumdristig journalist simmade då gränsen för Porkalaområdet redan stängts hösten 1944. Han släpptes fri efter ett par veckor. Ett tyskt flygplan hade försökt landa på isen nära Klobbemi Sökö men sjönk så, att endast stjärten blev över vattenytan.

Även de estniska Ernapojkarnas skolning till radister på Staffans togs upp. De hade lämnat som minne en käpp med sina namn inristade. Benita assisterades av fotografen Tommi Heinonen, som sammanställt ett bildcollage med klargörande kartor, nytagna foton och arkivbilder. Om åretomboende på dagens Lill-Pentala berättade  Marja-Leena och Jami Jalavisto, vilka på ett humoristiskt  sätt intervjuas av Arne Baltscheffsky.

Efter lunchen fick vi höra Eva Paakkinen omTallholmen –  Sommaröarnas traditionsrika pärla, Prosten Gabriel Geitlin räknas som den första helsingforsare som byggde sin sommarvilla i Esbo skärgård, på Tallholmen. Eva visade  äve bilder ur familjealbumet. Om torpen på Stora Herrö berättade

Leif-Erik Pettersson, vars släkt bott på Stora Herrö i sex generationer. Även Leif-Erik visade upp ett antal unikagamla bilder, bl.a. en med honom själv sittande vid rodret på 1950-talet i en båt försedd med nummerskylt i fören, som dåtidens gränsavtal med Sovjetunionen påbjöd. Avslutningsvis fick vi höra nyligen pensionerad intendenten på Esbo stadsmuseum Liisa Ropponen kåsera kring gamla fotografier från Esbo skärgård, fotografier, som hon själv valt ut ur museets digra fotosamling.

Resan till Idensalmi

Esbo hembygdsförening ordnade en resa den 15-16 november 2014 med tåg till Idensalmi, där vi bl.a. bekantade oss med den karelsk-ortodoxa kulturen.  På Idensalmi järnvägsstation mötte oss vår guide Ilkka Kauppinen, som hälsade välkommen och förde oss till Boutique Hotel Artos.

Här mötte oss hotelldirektören Frey-Christian Fernelius, som bjöd på glögg och karelska piroger och på svenska berättade om hotellet som utgör en del av det karelsk-ortodoxa kulturcentret. Centret är nyrenoverat med bl.a. marmorgolv och fina vägg- och takdekorationer i bysantisk stil. Hotellrummen var av hög standard och betjäningen mycket god.

Vår guide Ilkka förde oss först till den intilliggande ortodoxa Profeten Elias kyrka, som var vackert målad i gammal slavisk stil av två ryska konstnärer. Ikonostasen är gjord av en bulgarisk skulptör. I Artos utställningsutrymmen fick vi se ett tjugotal ortodoxa miniatyrkyrkor, glorda i skalan 1:100. Dessa kyrkor hade under kriget förstörts eller blivit på den sovjetiska sidan av den nya gränsen. Här fanns även utställda ett antal värdefulla ikoner, den äldsta från 1600-talet, vilka räddats under kriget. Interaktiva videofilmer visade evakueringen och en färd från Karelen till Petsamo år 1939 innan kriget bröt ut.

Efter en utsökt buffetmiddag i Artos förflyttade vi oss till Idensalmi kuturhus, där vi fick se musikalen My Fair Lady i Idensalmi stadsteaters version.

Följande morgon kunde vi avnjuta en stämningsfull morgonsandakt i Profeten Elias kyrka, varefter vi åkte på en bussrundtur med Ilkka Kauppinen som guide. Först besökte Övre Savolax hembygdsmuseum i centrala Idensalmi. Huvudbyggnaden är en 300 år gammal rymlig rökstuga. I nedre våningen en fanns utställd en soffa i vilken tsaren Alexander I lär skall ha suttit. På museiområdet fanns ytterligare en ladugård, smedja och väderkvarn. Därefter åkte drygt 5 km norrut till Koljonvirta, där överste Sandels kämpade hösten 1808. Runeberg ”befordrade” honom till general. Fem broar har byggts sedan Runebergs ”Virta bro”. Vi såg minnesmärket över den ryska befälhavaren Dolgoruki, som stupade här. På området finns numera ett campingområde och hotell jämte en sommarteater. På återfärden besökte vi Gustav Adolfs kyrka, som byggdes 1779 och är därmed Norra Savolax äldsta kyrka. Den rymmer 1200 besökare. I Idensalmi serverades vi ännu kaffe innan vi åkte via världens minsta restaurang Kuappi med plats för två gäster till järnvägsstationen och tåget hem.

Gamla föremål berättar

Under Svenska veckan höll Esbo hembygdsförening öppet hus den 4 november kl. 14-18 i Lagstad hembygdsgård.

Man kunde då besöka skolmuseet och ta sig en titt i hembygdsbiblioteket. Caféet var även öppet. Kl. 15-16 kåserade Benita Åkerlund under rubriken Gamla föremål berättar.