Resan till Valkeakoski och Vanajanlinna

Esbo hembygdsförening gjorde den 12 oktober en teaterrresa till Valkeakoski och musikalen James Dean – ikuisesti sinun. Efter föreställningen åt vi en middag i Vanajanlinna.

Valkeakoski stadsteater.

Musikalen om James Dean var skriven av Valkeakoski stadsteaters chef Christian Sandström, som även spelade mycket fint huvudrollen som James Dean. Även de övriga skådespelarna, bland dem ett stort antal amatörer, gjorde gedigna insatser. I dansnumren medverkade gruppen Marimba. Musiken utgjordes av örhängen såsom New York, New York, Kaunis nainen, Blue moon m.fl. i skickliga arrangemang. Publiken, även de våra, uppskattade storligen denna musikal.

Vanajanlinna ritades av Sigurd Frosterus

I Vanajanlinna kunde vi avnjuta en smaklig trerätters måltid i i ståtlig miljö. Vi fick även höra om Vanajanlinnas historia. Doktor Wilhelm Rosenlew lät uppföra huvudbyggnaden på 1920-talet som bas för sina jaktutflykter. Den ritades av Sigurd Frosterus, även känd för Stockmanns varuhus och Esbo segelförenings paviljong ”Paven” på Pentala. På 1940-talet köptes gården av den tyska medborgaren Willy Daugs. I enlighet med fredsfördraget övertog Sovjetunionen fastigheten och överlät den åt Yrjö Sirolastiftelsen. Sirolainstitutet verkade här, varefter fastigheten på 1990-talet köptes av Tavastehus stad och nu bedrivs där hotell- och restaurangverksamhet.

Buffetbordet i Vanajanlinna lät sig väl smakas.
Foton: Asta Kolma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *