Temakväll om Esboviken

En temakväll om Esboviken ordnades den 11 april i Lagstrad hembygdsgård som ett komplemen till seminariet senaste höst. Drygt fyrtio medlemmar deltog.

Benita Åkerlund inledde med att berätta om den italienska atomfysikern Bruno Pontecorvo, gift med en svenska. Pontecorvo var en övertygad socialist, som år 1950 flydde via Stockholm och Helsingfors till Moskva. Vid en sommarvilla på Sököudd hittades utländska tobaksfimpar, vilket ledde till teorin att han flytt härifrån till Porkalaområdet. Förslag har gjorts att Pentalasundet skulle kallas Pontecorvosundet.

Ett annat tema var ”Ernapojat” d.v.s de estniska radisterna som utbildades på Staffans vid Sököudd under kriget. Via dem fick man uppgift om flyganfallen mot Helsingfors våren 1944.

Benita berättade även om snickarna på Staffans, som fungerade från 1870-talet fram till 1930-talet och hade stor betydelse som möbeltillverkare. Kejsarbesöket på Fridhem år 1889 tangerades även.

Johan Edelmann kompletterade sitt föredrag om Kytö under hösten med ytterligare uppgiften om ägorättsförhållandena illustrerat med ett stort antal bilder och kartor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *